Zal kunstmatige intelligentie (AI) binnen enkele jaren de mensheid overnemen?

De afgelopen jaren heeft AI enorme bekendheid gekregen, vooral tijdens de COVID-19-pandemie. In de technologie-industrie is er veel opwinding over AI en de voortgang ervan. Het internet heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van AI-gedreven diensten. Hoewel de term kunstmatige intelligentie vaak wordt genoemd, begrijpen niet veel mensen echt wat het inhoudt en waartoe AI in staat is. Als je ooit met Siri hebt gesproken, specifiek hebt gezocht naar een film op Netflix of Siri hebt gevraagd naar de temperatuur, heb je al interactie gehad met AI. Oorspronkelijk bedacht door John McCarthy in 1955, verwijst kunstmatige intelligentie naar machines die problemen kunnen oplossen op een manier die normaal door mensen met natuurlijke intelligentie wordt gedaan. AI wordt gebruikt om agents of robots te bouwen die menselijk gedrag kunnen nabootsen en beslissingen namens mensen kunnen nemen.

Hier zijn enkele interessante feiten over AI:

  1. Er bestaan AI-huisdieren: Terwijl echte huisdieren geliefd zijn, hebben ze ook nadelen, zoals verzorging en schoonmaken. AI-huisdieren zijn robots die eruitzien, voelen en handelen als echte dieren, maar de problemen van eigenaren kunnen oplossen. Naar verwachting zullen AI-gestuurde huisdieren tegen 2025 breed verkrijgbaar zijn op de markt.
  2. De meeste AI-bots zijn vrouwelijk: Studies tonen aan dat de meerderheid van de mensen de voorkeur geeft aan een vrouwelijke stem boven een mannelijke stem. Daarom worden vragen aan spraakassistenten zoals Alexa en Siri vaak beantwoord door aangename en beleefde vrouwenstemmen.
  3. AI herkent emoties: In de late jaren ’90 werd een robot genaamd Kismet gebouwd die emoties kon herkennen aan de hand van menselijke lichaamstaal en stemtoon.
  4. AI kan zichzelf repareren: Er is een robot die zichzelf heeft herbouwd nadat hij merkte dat zijn prestaties waren afgenomen doordat hij twee van zijn zes poten had verloren. De robot wist niet wat het probleem was, maar heeft het opgelost door middel van trial-and-error.
  5. AI kan menselijke arbeidskracht vervangen: In Canada alleen al zijn veel mensen werkloos. Hoewel AI bedrijfskosten kan verlagen, brengt het ook aanzienlijke problemen met zich mee. Volgens The Guardian zullen klantenservicemedewerkers (85%) naar verwachting het grootste risico lopen door AI in 2021.
  6. AI zal slimmer worden dan mensen: AI kan snel leren, waardoor de intelligentie ervan toeneemt. In 2013 had AI ongeveer hetzelfde intelligentieniveau als een vierjarig kind. Tegen 2029 wordt verwacht dat AI hetzelfde intelligentieniveau als volwassen mensen zal bereiken.
  7. Mensen kunnen romantische relaties met AI ontwikkelen
    David Levy, een student op dit gebied, gelooft dat huwelijken tussen mensen en robots tegen 2050 wettelijk zullen worden erkend. Op dit moment zijn robots echter nog niet geavanceerd genoeg voor dergelijke relaties.
  1. AI heeft nationaliteiten en paspoorten: Sophia, een realistische humanoïde, heeft de Saoedische nationaliteit verkregen. Dit heeft voor controverse gezorgd, waarbij mensen zich afvragen of robots wel of geen rechten zouden moeten hebben.
  2. AI kan schrijven: Een robot heeft een artikel geschreven over een aardbeving in Californië, dat werd gepubliceerd op de website van de Los Angeles Times. De robot verzamelde gegevens van een seismograaf.
  3. AI zal mensen herkennen aan hun stem: Er werd al in 2018 verwacht dat robotassistenten spraakherkenning zouden kunnen uitvoeren. Het primaire doel van kunstmatige intelligentie is om mensen en bedrijven een machine te bieden die sneller en efficiënter kan denken. Maar de vraag rijst of technologische vooruitgang de wereld zal overnemen. Zal het de mensheid helpen om haar volle potentieel te bereiken, of zal het destructief zijn? In januari 2018 verklaarde Sundar Pichai, CEO van Google, dat kunstmatige intelligentie meer transformatief zou zijn voor de mensheid dan elektriciteit. Een rapport van McKinsey voorspelt dat de wereldwijde vraag naar datawetenschappers het aanbod in 2018 met meer dan 50% zou overtreffen. Aan de andere kant voorspelde PwC dat het mondiale BBP tegen 2030 met 14% zou stijgen als gevolg van AI-gedreven activiteiten, wat neerkomt op 15,7 biljoen dollar.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *